Mezőkövesd és Bogács vidéke - Bükkalja - Borvidék és Termál régió - Hegyi túrák - Több ezer éves természeti és kulturális kincsek
Kács

Kács

Kács a Bükk hegység déli részén terül el, dombokkal és hegyekkel körülvett zsáktelepülés. A Bükkalja mélyében beékelődő hosszú völgyben, a Kácsi-patak forrásvidékén fekszik a nagy múltú Kács fürdő, Miskolctól csupán 45 km-re van, Mezőkövesdtől pedig 25 km-re található. A középkori alapítású község már az Árpád korban benépesült, termálvizét századokon keresztül használták a község és a közeli települések lakosai. Kácsfürdő jelentősége akkor csökkent, amikor a Bükkalján, Bogácson és Mezőkövesden (Zsóry Fürdő) újabb termál- és gyógykutakat tártak fel.

Kács központjában egykor román stílusú templom állt, melynek köveit használták fel a 18. századi műemlék jellegű, barokk templom építéséhez.
A Kácson lévő középkori eredetű vízimalom, a település érdekes ipartörténeti értéke, mely Kács központjában található. Ebben az épületben őrlik a gabonát, törik a kendert és fűrészelik azokat a hatalmas rönköket, melyeket a közeli erdőkből szállítanak ide. Ahogy Cserépfalu és Cserépváralja közelében, úgy Kács közelében is találhatók kaptárkövek, amelyek Bükk déli peremén Szomolyáig szinte füzérszerűen fordulnak elő.

A pihenésre és csendre vágyók, a természet kedvelői, a kirándulók ideális helyre találnak Kácson és környékén. Kács könnyen megközelíthető Mezőkövesdről, így a mezőkövesdi Zsóry Fürdővel egybekötött több napos program, nagyszerű élményt jelenthet minden korosztály számára.
Kács központjából jelzett turistaút vezet Latorvárra, a Sályi-völgy bejárata fölött őrködő romokhoz. Kács és Cserépváralja között ugyancsak jelzett úton, gyalogtúra keretében érdemes a Felső-szoros érdekes sziklaképződményeit is felkeresni, amely a Tardi-patak forrásánál ér véget. Továbbhaladva Cserépvárhoz és a cserépváraljai kaptárkövekhez jutunk ki.

Kácsi táj