Mezőkövesd és Bogács vidéke - Bükkalja - Borvidék és Termál régió - Hegyi túrák - Több ezer éves természeti és kulturális kincsek
Cserépváralja kaptárkő

Cserépváralja

Cserépváralja, erdők borította hegye között terül el, csodálatos természeti környezetben lévő kis bükkaljai falu. Cserépváralja területén csaknem 2800 évvel ezelőtt, már biztos laktak emberek, a honfoglalást követően, a hely eldugott volta okán, pogányok telepedtek ide. A település határában lvéő kaptárkövek feltételezések szerint, áldozati oltárok voltak. Cserépváralja nevét a fölé magasodó orom hajdani földvárának helyén épült kőváráról kapta. A 13. század második felében épült várából mára csak a romjai maradtak.

A 16 században elpusztult vár köveiből az 1780-as években a Choburg család kastélyt, majd 1788-ban római katolikus kápolnát építtetett a településre, amely ma műemlék. A kápolnával szemben található az egykori vár kútja, melyet továbbfúrtak és 67 méter mélyből, mind a mai napig szolgáltat vizet.
A török eredettel rendelkező, nyolcszögletű kútház, 1860-ban épült. A települést körülvevő, könnyen faragható vulkáni tufába barlanglakásokat és tárolóüregeket vájtak. A Várhegy oldalán lévő hat szabálytalan üreg, "Gabonavermek" néven vált ismertté. Az egyik barlanglakásban található a "Barlanglakásos tájház", a település egyik kuriózuma. A barlanglakások a szőlőtulajdonnal rendelkező jobbágyoké voltak eredetileg.

Cserépváralján érdemes még megnézni a modern római katolikus templomot is, illetve a már említett kaptárköveket és a várfalszerű sziklafalak között levált kőtömbök miatt nehezen járható, vadregényes Felső-szorost.

Cserépváralja