Mezőkövesd és Bogács vidéke - Bükkalja - Borvidék és Termál régió - Hegyi túrák - Több ezer éves természeti és kulturális kincsek
Cserépfalu

Cserépfalu

A Bükk hegység lábánál, a Hór völgyében terül el, a szép fekvésű Cserépfalu, mely nagyszerű klímával és tiszta levegővel rendelkezik. Cserépfalu 750 éves település, mindig is híres volt egészséges hegyi levegőjéről.
Cserépfalu és környéke már az Őskortól kezdve lakott volt, melynek legfőbb bizonyíték a közelben lévő Suba-lyuk nevű barlangban, a Neander-völgyi ősember korából származó maradványokat tártak fel, egy nő és egy gyermek csontjait, számtalan kőeszközzel együtt.

Cserépfalu első írásos említése 1248-ból származik, amikor is "Charep" néven említik. A 12. század végétől a 15. század második feléig a település az egéri püspökség birtokában volt. A 16. században a Báthoryak birtoka lett, majd később a törököknek adózott.
Cserépfalu lakosságának nagyobb része barlanglakásokban élt, melyek nyomai még mai napig is megtalálhatók, láthatók. Régen az itteniek fő megélhetését az erdők adták. A helybeli nép fafaragók munkái híresek voltak, messze a falu határán túl szerte az országban. Cserépfalu lakossága még a 21. században is, leginkább az erdő- és mezőgazdaságból él, de az 1990-es évek végétől egyre meghatározóbb a turizmus. Cserépfalun a Bükkaljai Borút Egyesület segíti a borturizmust.

Cserépfalu: amit érdemes megnézni

Cserépfalut övező romantikus erdei tájakon nagyszerű lehetőség nyílik túrázásra, kerékpározásra, pihenésre egyaránt. A Hór-völgy az ország legszebb völgye, melyen el lehet jutni Hollóstetőre és Lillafüredre. Minden korosztály számára kellemes élmény a völgyből, az Ódórvár-nak a megmászása, mely a környék legmagasabb pontja.
Az őskori eredetű vár, a 13. század körül épült, majd a 15. században, a Husziták tulajdonába került. 1474 körül lerombolták.
A Hór-völgy tisztásán áll az Oszlai tájház. Az egykori erdészházban lévő kiállítás a bükki erdészek munkáját és életét mutatja be, illetve itt láthatók az itteni és a környékbeli falvak lakosságának használati eszközei illetve berendezési tárgyai.

Cserépfalun, a népi művészet remekei is megtalálhatók. 6 pincesor, a háromsoros Berezdaljai pincesor, Kisamerika-barlanglakások, védett parasztházak. A Gacsó-pince két hosszú falán életnagyságú, I. világháborús kőhonvédek láthatók állig felfegyverkezve. Két világháborús katona faragta őket, 1925 és 28 között.

Cserépfalu 4 kiállítóhelynek, öt emlékműnek ad otthon, de itt található a Berezd-tetőn a milleniumi kilátó és két festménykiállítás is. Érdemes a 20. század végén épült és felújított, 54 méter magas református templomot is megtekinteni a környékre látogatónak.
A kis római katolikus kápolna mellett találjuk a Suba-lyuk Múzeumot, illetve a falu nevét felvevő, egykori híres könyvkiadónak, Cserépfalvi Imrének emlékszoba nyílt a településen.

Nyári rendezvény Cserépfalun, augusztus második hétvégéjén a lovas-, bor-, borlopóé és főzőverseny, illetve a hagyományőrző együttesek bemutatója.
A cserépfalui "Ördögtorony" tanösvény, körtúraként fűzi fel a látnivalókat, kérjük ki az önkormányzattól.