Mezőkövesd és Bogács vidéke - Bükkalja - Borvidék és Termál régió - Hegyi túrák - Több ezer éves természeti és kulturális kincsek
Bükkalja borvidék

A Bükkaljai borvidék

Az Eger és Tokaj közé "szorult" bükkaljai borvidék bortörténelem dolgában, valamint a 21. század elején tapasztalható dinamikus fejlődése terén, a versenyt nem veheti fel híres szomszédaival. Ám a Bükkalján is vannak vendégszerető gazdák, hangulatos tufapincékkel, és egy felkeresésre csábító borút.

A borvidék a Mezőkövesd-Miskolc-Edelény vonalban húzódik, e három város mellett az alábbi településeket foglalja még magába: Bogács, Bükkzsérc, Cserépfalu, Cserépváralja, Tard, Kács, Tibolddaróc, Sály, Kisgyőr, Bükkaranyos, Vatta, Borsodgeszt, Harsány, Emőd, Nyékládháza, Mályi, Kistokaj, Szikszó, Aszaló, Megyaszó.
Az Eger környéki vagy a bükki kirándulók gyakran érintik a fenti települések valamelyikét, a környéken nagy számban lévő termál fürdők pedig további "vonzást" valósítanak meg a pihenni, üdülni, gyógyulni és túrázni vágyóknak. A borút Mezőkövesdről kiindulva, nagyszerűen bejárható.

A zömében fehérborokat termő szőlőültetvényeket találunk a Bükk hegység lábánál a gyakoribb fajták sorában az alábbiakat említhetjük meg: olaszrizling, hárslevelű, leányka, zenit, rizling, szilváni, zöldveltelini, zengő, chardonnay, cserszegi fűszeres.