Mezőkövesd és Bogács vidéke - Bükkalja - Borvidék és Termál régió - Hegyi túrák - Több ezer éves természeti és kulturális kincsek
Bogács túrázás és pihenés

Bogács

Bogács, több mint 2000 fős község a Bükkaljan, a Hór- Szoros-patak völgyének a találkozásánál. Bogács már az őskortól kezdve lakott hely volt. Egy a bronzkorból származó hatalmas telepet tártak fel, ahonnan rendkívül gazdag leletanyag került e1ő.
Első írásos említése 1248-bó1 való. Bogács a 16. század első felétől az egri káptalan birtokainak lett része. A török hódoltság alatt nagy volt a pusztítás, ás a kivetett adók is sújtották a települést. A falu népessége töredékére csökkent, az 1685-ös összeírás szerint, Bogácson 20 házból csak 9 volt lakott. Bogács népessége a török idők után újra megnőtt, de kevés szántóföldje volt, ezért a falu zsellérsorban élt. Ez az ínséges állapot az 1945-ös földosztásig tartott.

Bogács természeti adottságainak köszönhetően, országhatárainkon kívül, így Európa szerte is jó1 ismert üdülőfalu. Az 1950-es években folytatott mélyfúrásnak köszönhetően, Bogács határában termálvíz tört fel. Ezt a kincset az erre létesült termálfürdőben, minden gyógyulni és kikapcsolódni vágyó idelátogató élvezheti. A termálfürdőnek 8 medencéje közül, 6 termálvizes, 1 gyermekmedence illetve 1 úszómedence, melyek kielégítik minden korosztály igényeit. A szénsavas, kénes, 33-38 °C fokos gyógyhatású termálvizet, a reumatikus fájdalmakban szenvedőkön kívül, a nőgyógyászati panaszokkal küszködők is, fürdőkúraként eredményesen alkalmazhatják. A bogácsi gyógyvíz ivókúraként jótékony hatását pedig, az emésztési bántalmakban szenvedők elvezhetik. A gyógyvíz lúgos kémhatása miatt, fog- és szájápolásra is kiválóan alkalmas.

Túrázás és pihenés Bogácson

A Bogács közeli Bükki Nemzeti Park, annak madár- és állatvilága, erdőségei kiválóan alkalmasak gyalogtúrákra, kirándulásokra, vadászatra egyaránt. A közeli dombokon hangulatos borospincék és gazdáik várjak és fogadjak a kikapcsolódásra, pihenésre vágyókat. A bogácsi strand körül, üdülőövezet épült ki, mely a községgel szoros egységet alkotva, nagyszerű lehetőséget teremtett arra, hogy az idelátogatók a 21. század igényeinek megfelelő vendéglátásban részesüljenek. Kiváló szálláshelyet jelent a Bogácstól néhány kilométerre lévő Zsóry Hotel Fit, négycsillagos szálloda, mely az ugyancsak híres Zsóry Fürdő és Mezőkövesd közelében fekszik.

Bogácsot, intenzív hagyományápolás, európai zenei élet jellemzi. A "Bogácsi Nyár" rendezvényeit, melynek keretében "Bükkvinfest" Bogácsi Borfesztivál (általában június utolsó hétvégéjén), Nemzetközi Dalostalálkozó (július első hétvégéjén), Nemzetközi Ifjúsági Zenei Tábor (július 2-3. hetében), Lengyel Kulturális Napok (augusztus első hétvégéjén), Bogácsi Fürdőfesztivál (augusztus harmadik hétvégéjén) és egyéb számtalan kulturális illetve sportrendezvény teszi még inkább élménydúsabbá az itt eltöltött időt.

Látnivalók Bogácson: 13. századi eredetű gótikus stílusú római katolikus templom. Először a 14. században, majd 1742-ben barokk stílusban epítették át. Hangulatos a falu riolittufába vájt pincesora. Érdemes az év minden napján látogatható tájházat is megtekinteni, de Bogácson található a Szabadtéri Lepkemúzeum is.